Hi ha més consens del que podria semblar. S’està d’acord en què estem en una situació d’emergència climàtica, que fem tard i que cal actuar. Cal ser solidari territorialment però cal una bona planificació que faci compatible les plantes energètiques amb la preservació ambiental”, va destacar Jaume Masgrau, president del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya a Girona i moderador de la taula rodona virtual que es va celebrar el passat 12 d’abril de 2021, organitzada per la demarcació.

La demarcació de Tarragona allotja 25 dels 43 municipis de Catalunya on hi ha parcs eòlics en servei. La de Girona cap. La demarcació de Tarragona allotja 28 dels 46 parcs eòlics que hi ha en servei a Catalunya. La de Girona cap. Hi ha un clar desequilibri territorial”, va assenyalar Jaume Morrón, gerent de la patronal eòlica Eoliccat. Morrón també va denunciar la lentitud de l’Administració en l’aprovació dels projectes presentats.

Demanem una moratòria perquè cal promoure les mesures necessàries en l’àmbit de l’estalvi i l’eficiència energètica, prioritzar la proximitat de la producció elèctrica renovables als centres de consum, parlar amb el territori i minimitzar l’afectació als terrenys amb alt valor natural i que la implantació sigui en terrenys ja alterats per l’activitat humana”, va explicar Raúl Domínguez, portaveu de la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN).

Anna Barnadas, diputada delegada de Medi Ambient, va defensar que “cal parar i pensar. Si es prioritzen les accions en els entorns metropolitans, la solidaritat de la resta del territori naixerà sola”. La representant de la Diputació de Girona va aprofitar per recordar que hi ha zones crítiques que cal tenir en compte que són els corredors biològics, com els de la zona de l’Albera.

Els objectius d’implantació de les renovables pel 2030 són cobrir el 50% del consum d’energia elèctrica amb renovables i el 100% pe 2050. “D’acord el decret llei 16/2019, per a la implantació de parc eòlics cal complir amb uns criteris molt clars, el 40% dels projectes presentats no han tirat endavant”, va puntualitzar Francesc Vidal, cap d’àrea d’Energies Renovables i Internacional de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). “Catalunya no ha fet els deures i ara hem de córrer més que els altres”, va afegir Vidal.

Compartir