Aigua i energia. L'aprofitament hidroelèctric dels rius catalans

Comissió: Actes / Jornades Lúdiques (Girona)
Descripció: Benvolgut/da,

Ens complau a convidar-vos a la presentació del llibre Aigua i Energia de Joan Carles Alayo que tindrà lloc a la sala d'actes de la Demarcació de Girona dels EIC el dimecres 17 d'octubre de 2018, a 2/4 de 7 de la tarda.

La producció hidroelèctrica arrenca a Catalunya a finals de segle XIX i bona part d'aquelles instal·lacions pioneres encara segueixen mantenint la seva aposta industrial que respecta el medi ambient. Aquesta publicació recull d'una forma precisa i ben documentada el que ha estat la generació elèctrica catalana vinculada amb l'ús de l'aigua com a font d'energia. Està estructurada perquè el lector pugui recórrer, riu a riu, a través del text i les imatges, totes les instal·lacions que actualment donen vida industrial als nostres rius i ens aporten energia d'origen renovable. Des de les petites centrals, que es van començar a construir a les fàbriques tèxtils dels rius Llobregat o Ter, fins a les grans centrals construïdes al segle XX, totes han estat documentades, descrites i visitades per l'autor.

Joan Carles Alayo, és doctor enginyer industrial i després d'haver treballat durant molts anys al sector elèctric català, s'ha dedicat a la recerca històrica sobre l'electrificació de Catalunya. És membre de la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura, de la UPC, i també es membre de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica.
L'any 2007 va publicar el llibre L'electricitat a Catalunya, de 1875 a 1935, on exposava tot el que va passar en aquella primera fase de l'electrificació catalana. Treball guardonat amb el premi Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (2010).

Aquest nou treball, Aigua i Energia, complementa aquell primer en el vessant de la generació, ja que l'analitza en tots els seus àmbits. L'autor ha fet una acurada recerca sobre la història de les concessions, l'origen dels aprofitaments, i exposa, una a una, i amb detall, totes les centrals elèctriques que es troben en funcionament a Catalunya.
Dates: Dimecres 17 d'octubre de 2018
Horari: 18.30h
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.