Dins el programa d’innovació STEAMcat i amb la col·laboració de quatre enginyeres de la Demarcació de Girona d’Enginyers Industrials de Catalunya


A través d’un conte il·lustrat i de la veu de diverses enginyeres gironines, l’alumnat de l’Escola Amistat de Figueres descobreix l'enginyeria

 

 

Dins el programa d’innovació STEAMcat i amb la col·laboració de quatre enginyeres de la Demarcació de Girona d’Enginyers Industrials de Catalunya, l’alumnat de Cicle Mitjà de l’escola L’Amistat de Figueres ha descobert “La màgia de l’enginyeria”, un conte il·lustrat editat en el marc del 160è aniversari de l’Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya.

Segons l’Observatorio de la Ingeniería, l’estat espanyol necessitarà més de 200.000 enginyers i enginyeres en 10 anys, per cobrir totes les necessitats de l’ecosistema empresarial i tecnològic. “La màgia de l’enginyeria” és una iniciativa que vol incentivar les vocacions tècniques i STEAM entre els nens i les nenes de Primària.

 

El conte és la història d’en Roc i la Clara, dos germans curiosos, que han de descobrir la professió del nou veí que s’instal·la al seu edifici. Buscant, buscant, descobreixen llocs de feina on treballen enginyers i enginyeres en molts àmbits diferents: les aigües, l’energia, la indústria química, la mobilitat, la salut, les TIC i l’oci.  

El propòsit de “La màgia de l’enginyeria”, doncs, és arribar a tots els nens i nenes de Catalunya i explicar-los què és i per a què serveix aquesta professió. Per aquesta raó, Enginyers Industrials de Catalunya ha distribuït un exemplar en totes les biblioteques públiques i en cada escola de Primària catalanes. Un dels primers centres que ha demanat aquesta col·laboració és l’escola L’Amistat de Figueres on, precisament, ja és el quart curs que participen en el programa d’Innovació STEAMcat.

 

Testimonis i referents reals de quatre enginyeres gironines

L’alumnat del Cicle Mitjà de l’escola L’Amistat de Figueres ha treballat, durant tres dies (aquest dilluns, dimarts i dimecres), els diferents materials que ofereix el conte “La màgia de l’enginyeria” de la mà de quatre enginyeres de la Demarcació de Girona d’Enginyers Industrials de Catalunya.

 

Clara Sansalvadó Carbonés, enginyera industrial i màster en Robòtica, responsable d’Innovació a Masias Maquinaria, Nativitat Isart Valle, enginyera industrial, responsable de documentació tècnica a Astech Food Machinery S.L, Carla Feliu i Vila, doble grau en Tecnologies Industrials i Administració d'Empreses, gestora de Projectes d'Innovació a Agrienergia i l’enginyera industrial Núria Bartrolich Ortega, regidora d’Urbanisme, Medi Ambient, Habitatge i Mobilitat a l’Ajuntament de Figueres, han explicat als nens i nenes de 1r, 2n i 3r de Primària, en què consisteix la seva feina i quina és la seva experiència diària.

 

L’objectiu d’aquests tallers en les escoles és fer atractiva la professió enginyera i posar-la en l’imaginari col·lectiu dels nens i nenes. L’enginyeria costa d’explicar i si no hi ha professionals propers, a la família o entre els coneguts, els nens i nenes difícilment la veuen com una opció, com sí que passa, en canvi, amb els metges, els veterinaris o els bombers.  

 

Amb “La màgia de l’enginyeria” i els testimonis reals d’enginyeres i enginyers, es vol  trencar els estereotips que tenen els infants sobre la professió, tractar els seus interessos i comprovar in situ que hi ha cert desconeixement de l’enginyeria, així com demostrar a l’alumnat que aquesta disciplina està darrere de gairebé tot el que fem servir en el nostre dia a dia.  
 

 

 

Compartir